Ta webbvägen ut i skog och mark!

Med hjälp av internet kan du hitta till vandringsleder, rastställen, paddelvatten som du inte visste fanns. Göteborgs-Posten guidar dig till smultronställena på nätet.

När vår familj ska ut i skogen kommer alltid frågan: vart ska vi ta vägen? En inte alldeles lätt fråga i en stor stad som Göteborg. Då kan internet vara till stor hjälp. Men det krävs en del detektivarbete för att hitta vad som finns.
En bra start är Västkuststiftelsen, www.vastkuststiftelsen.org/, som presenterar alla naturreservat i Västra Götaland. Här finns reservaten beskrivna med en översiktskarta och vägledning hur man hittar dit. Du kan också slå upp i vilka reservat som det finns till exempel vandringsleder.
Naturreservaten i Halland hittar du så här: Gå till Länsstyrelsen i Halland, www.n.lst.se/, och letar upp Natur & Miljö bland flikarna överst. När du kommer till Natur & Miljö-sidan klickar du i vänsterspalten på Naturvård och när den sidan öppnat på klickar du på Naturreservat. Då hittar du alla naturreservat med beskrivningar och kartor.
Göteborg har en egen webbplats, www.naturen.goteborg.se/, som visar vägen till naturen. Läs igenom Hjälp så går det lättare att navigera på sajten. För att hitta det du vill göra kan du klicka på Natur, Park, Badplats, Friluftsaktivitet eller Idrott och lek. Här finns förutom naturområden bland annat fiskevatten, fornlämningar och fritidslantgårdar. Med en stunds botaniserande kan du hitta många nya utflyktsmål.
Om man tittar på kranskommunerna finns det en del att hämta där också
På Lerums webbplats, www.lerum.se/, klickar du dig förbi startsidan. Därefter klickar du i vänsterspalten  på Natur & Fritid. Här kan du bland annat hitta beskrivningar av naturområden och vandringsleder med kartor liksom fiskevårdsområden med angivet vem som säljer fiskekorten.
På Partilles webbplats, www.partille.se/, klickar du i den blå listen överst på Kultur & fritid. Klicka sedan i vänsterspalten på Upptäck Partille. Här hittar du en beskrivning av Bokedalens naturreservat och under Vandringsleder en beskrivning av den del av Bohusleden som går genom kommunen. Under länken Motion och idrott kan du hitta motionsspår och leder  (klicka på länken Motionsspår).
Om du istället på webbplatsens förstasida i den blå listen klickar på Om kommunen hittar du i vänsterspalten Partillebilder. Där finns fylliga beskrivningar och bilder på friluftsområden i kommunen.
På Härryda kommuns webbplats, www.harryda.se/, klickar du i vänsterspalten på Fritid. Och därefter i högerspalten på Motions- och vandringsleder. Där hittar du vad som finns i de olika delarna av kommunen.
På Kungsbackas webbplats, www.kungsbacka.se/ klickar du i den gröna listen överst på Fritid och därefter i vänsterspalten på Friluftsliv. Där kan du hitta beskrivningar över bland annat cykelleder, naturreservat och vandringsleder.
För ytterligare vandringsidéer gå till friluftssajten Utsidan, www.utsidan.se/, och i den grå listen överst välj i rullgardinsmenyn Mötesplats/Diskussionsforum/Sök i forum. Där kan du i forumet Vandringsleder söka på till exempel Göteborg eller Kungsbacka. Då får du en hel del initierade tips var du kan vandra.. Eller också så kan du bli medlem och ställa en ny fråga.
Ett par privata mindre webbplatser som har tips var man kan vandra är Bootsektorn, user.tninet.se/~egv864s/bootsektorn/leder/, ochVandraren, www.vandraren.nu/.
Per-Olof Eliasson

Artikel 2
Visst finns det många friluftstips på webben, men mycket saknas. Var finns kartorna som jag kan skriva ut och ta med mig? Var finns de detaljerade beskrivningarna av vandringslederna och naturreservaten? Var finns instruktionerna hur jag tar mig dit, med bil och med spårvagn och buss?  Var finns de inspirerande reportagen?
Material på papper finns ju. Det finns kartor över friluftsområden, utförliga foldrar över naturreservaten med noggranna kartskisser, likaså över historiska stigar som på Skändlaberget och i Bronsålderssundet på Hisingen.
Genom åren har det kommit ut en uppsjö av trycksaker om naturområden, till exempel gav Fritid Göteborg 1983 ut en utmärkt bok på 220 sidor i fickformat om 23 friluftsområden i Göteborg och dess närhet.
Niina.Jurvelin, informatör på Park- och naturförvaltningen och ansvarig för sajten Naturen.goteborg håller med om att det här materialet borde göras tillgängligt på webben.
- Men det är en fråga om resurser; tid, pengar och personer. Mycket är gammalt och måste uppdateras och kollas om det fortfarande stämmer. Dessutom måste vi ta reda på vad det finns för avtal om publicering, säger hon.
Man kan också undra över de minst ett dussin naturstigar som finns runt om i Göteborg. Utefter de jag sett finns ingen information, bara numrerade stolpar.
- Vi håller faktiskt på och kollar om de gamla beskrivningarna stämmer och om stolparna står kvar. Sedan ska vi lägga ut materialet på Naturen.goteborg, säger Niina Jurvelin.
Lite är alltså på gång men Niina Jurvelin vågar inte ge någon tidsplan. Det finns inga extra resurser avsatta.
Men kära kommun, friluftsliv är ju en folkhälsofråga, skaffa fram pengar till det här!
Per-Olof Eliasson (Publicerad i GP 2005)